Je bent een top werknemer! Maar werk je wel op de juiste manier?

Werkgevers gaan steeds meer aandacht geven aan het begrip: ‘ergonomie’. Maar wat is ergonomie nu eigenlijk? En besteedt jij er wel genoeg aandacht aan?

Ergonomie kan misschien wat vaag klinken. De betekenis van het woord is: ‘de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn of haar omgeving’. Wat voor invloed heeft jouw omgeving op jezelf? Kijk bijvoorbeeld eens naar jouw werkplek. Staat je beeldscherm op ooghoogte? Staat ook je stoel hoog genoeg? Het zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij beter en fijner gaat werken. Hier lees je alles over hoe jij ergonomisch kunt werken!

Heb jij een ergonomische zithouding?

Als je een lange tijd zittend werkt, kan je al snel rug of nek klachten ervaren. Dit leidt vaak tot meer verzuim en is voor niemand goed. Maar het belangrijkste is: hoe zorg je er nu voor dat je dit voorkomt?
Dit kan onder andere door een goede bureaustoel. Veel bureaustoelen zijn niet verstelbaar en hebben een gemiddelde afstelling. Dit zorgt ervoor dat je niet vrij kunt bewegen en niet op een ergonomische manier kunt werken.

Met welke artikelen is dit op te lossen?
Een goede bureaustoel is uiteraard de oplossing hiervoor. Bij Office-Deals kunt u terecht voor ergonomische bureaustoelen en wij raden deze ergonomische Köhl bureaustoel aan. Uit eigen ervaring kunnen wij vertellen dat dit een zeer kwalitatieve en ergonomische bureaustoel is. Kortom de perfecte optie voor dagelijks en langdurig gebruik. De stoel is op verschillende manieren te verstellen, waardoor iedereen in de juiste houding kan werken. Uiteraard hebben wij een uitgebreid assortiment ergonomische bureaustoelen.

Werk jij al met ergonomische verlichting?

Een misschien wel ondergewaardeerd aspect van ergonomie is verlichting. Verlichting is een van de belangrijkste factoren als het gaat om arbeidsproductiviteit en het mentale aspect van ergonomie. Een slecht verlichte werkplek kan leiden tot lichamelijke klachten en andere narigheden. Zo kan een slecht verlichte werkplek leiden tot een depressief gevoel. Dit komt omdat er door zwak licht een stof aangemaakt wordt, genaamd melatonine. Melatonine zorgt voor een slaperig gevoel waardoor de arbeidsproductiviteit niet optimaal wordt benut. Met deze stof wordt een negatief gevoel opgeroepen bij uw medewerker.

Licht kan gemeten worden in de eenheid 'lux'. Een goed verlichte werkplek heeft minimaal 700 lux nodig. Helaas zien wij dat veel werkplekken dit niveau niet halen en daarom hebben wij ook een perfecte oplossing voor u!

Luctra daglichtlampen

De lampen van Luctra zijn speciaal gemaakt om een zomerse middag na te bootsen. Dit licht zorgt voor een gemiddelde arbeidsproductiviteitsstijging van 4 procent! Maar nu vraagt u zich ongetwijfeld af: hoe kan enkel een lamp er voor zorgen dat er zo’n significante stijging plaatsvindt?

De lampen van Luctra zijn speciaal ontwikkeld om de stof 'serotonine' los te maken. Deze stof zorgt voor het vrijkomen van meer energie in het lichaam en daardoor wordt u dus productiever. Het losmaken van serotonine wordt gerealiseerd door verschillende licht componenten die sterk licht laten schijnen op de werkplek. Door het moderne design van de Luctra daglichtlampen is het mogelijk om het licht vanaf de ideale afstand van 70 centimeter hoogte op uw werkplek te laten schijnen.

Er zijn verschillende modellen Luctra lampen verkrijgbaar. U kunt zo kiezen voor de volgende modellen: (alle lampen zijn te verkrijgen met een ronde en vierkante kop)

* Luctra Table
Dit model is te verkrijgen met verschillende aansluitingen. Zo kunt u er een bestellen met een tafelvoet, klem of een pin. Hierdoor is deze lamp bij ieder bureau toe te passen.

* Luctra Floor
De Luctra Floor is zoals in de naam staat, een vloerlamp. Het geeft hetzelfde effect als de bureaulamp en u heeft met de vloerlamp de mogelijkheid om 2 bureau’s tegelijk te verlichten!

* Luctra Flex
De Luctra Flex is gemaakt voor flexwerkers. Mensen die geen vaste werkplek hebben kunnen deze lamp gemakkelijk meenemen door het gehele kantoorpand.

Dit zijn de beste ergonomische oplossing!

U wilt een ergonomische werkplek creëren. Waar begin je mee? Welke mogelijkheden zijn er? We gaan de standaard artikelen bij een werkplek naast elkaar zetten en de verschillen aanduiden.

Het ergonomische bureau

Ergonomische bureaus

Links ziet u een standaard bureau waar u niets aan kunt veranderen. Dat bureau is gebaseerd op een gemiddelde hoogte waardoor het voor veel mensen te hoog of te laag kan zijn. Dit kan erg gemakkelijk gaan leiden tot nek of rugklachten. Het bureau op de rechterfoto, is te verstellen in hoogte waardoor het een aangepast product is voor iedere werknemer. U hoeft dus niet constant een ander bureau te kopen en dit kan u dus geld schelen in de toekomst.

Het ergonomische toetsenbord

Ergonomische toetsenborden

Het toetsenbord aan de linkerkant, kent iedereen. Een regulier toetsenbord, daar is toch niks mis mee? Nee, er is inderdaad niets mis mee. Wel is het zo dat een normaal toetsenbord kan leiden tot veel klachten. Hand-, pols-, arm, nek- en rugklachten kunnen zich allemaal voordoen bij het gebruik van een regulier toetsenbord. Het toetsenbord aan de rechterkant, is in te stellen naar de wensen van de werknemer. Hierdoor kan de werknemer werken op een manier waarbij zo min mogelijk spieren worden aangespannen en zullen er dus ook minder klachten gaan ontstaan. In het begin van gebruik is het vooral wennen, maar op langere zorgt een ergonomisch toetsenbord ervoor dat de capaciteit van een werknemer wordt vergroot omdat men met meer gemak werkt!

Ergonomische computermuizen

Ergonomische muizen

De muis aan de linkerkant is net als het reguliere toetsenbord voor iedereen bekend. Iedereen heeft het ook gebruikt en de meeste mensen denken eigenlijk niet na over hoe het anders zou kunnen. Het blijkt dus dat de reguliere muis voor veel klachten zorgt in de onderarm en pols. De muis zorgt namelijk voor het overlappen van spieren in je arm. Zie onderstaande foto.

Spieren bij ergonomie

Zoals misschien opgevallen is, gaat het bij ergonomie altijd over het ontspannen van spieren. Hier is dat niets anders. Door op een verticale manier een muis te gebruiken staan de armen in een natuurlijke houding. Hierdoor ervaart u hoe fijn zo’n ergonomische aanpassing nou daadwerkelijk is. Dit is een van de relatief goedkope ergonomische aanpassingen die u kunt doen. Voor de muis op de bovenstaande foto kunt u hier klikken! Wilt u een goedkoper alternatief proberen? Dan is dit product ook een mogelijkheid. Let op: Bij het bestellen van een muis moet u wel de juiste maat bestellen. Kijk daarom goed hoe u dit kunt meten. Dit wordt bij de meeste ergonomische muizen omschreven in de productomschrijving.

Maar waarom moet u investeren in ergonomie?

Er zijn niet veel investeringen waarbij het zeker is dat u uw geld terugverdient. Ergonomie is dat wel! Door het aanschaffen van benodigde producten is de kans op verzuim vele malen lager dan normaal. Minder verzuim zorgt uiteraard voor meer arbeidsproductiviteit en dat zorgt voor hogere omzetten! Dat wil toch ieder bedrijf?

De ergonomische gedachtegang wordt door steeds meer bedrijven gedeeld en dat is een goed teken. Omdat er zoveel bedrijven zijn, proberen bedrijven zich ook te onderscheiden in het gedrag naar haar werknemers toe. Dit resulteert in veel mooie en innovatieve werkplekken. Zo’n investering werkt erg goed bij werknemers omdat zij hierdoor niet alleen minder klachten ondervinden, maar ook omdat zij meer waardering ontwikkelen voor het bedrijf. Die gecreëerde waardering wordt omgezet in extra werkinzet en hierdoor willen uw werknemers ook harder voor u werken!

Vandaag al beginnen met ergonomische aanpassingen? Zo doet u dat!

We zetten een aantal tips voor u op een rijtje om zo snel mogelijk uw werkplek te verbeteren in het kader van ergonomie:

1. Probeer als u zit, uw armen ergens op te laten rusten. Dit kan klachten in de schouders verminderen.

2. Ga rechtop zitten. Tijdens een rechte zitpositie belast u uw rug minder dan wanneer u onderuit gezakt zit.

3. Plaats uw beeldscherm recht voor u zodat u niet naar beneden kijkt. Het zo min mogelijk draaien van het hoofd vermindert nekklachten.

4. Zet uw beeldscherm minimaal op een armlengte afstand. Dit voorkomt oogklachten.

5. Zet uw toetsenbord aan de rand van uw bureau. Dit kan helpen bij het creëren van een goede zithouding.

6. Laat uw voeten niet hangen als u aan het werk bent. Zorg voor een voetensteun of verlaag de stoel. Als u dit niet doet dan belast u de achterkant van uw benen.

7. Loop regelmatig een stukje. Probeer eens in het uur een keer op te staan en zit niet de hele dag op de stoel.

8. Drink voldoende water. Als u een verkeerde houding heeft, knelt dit op de bloedsomloop. Deze knelling veroorzaakt klachten, maar met het drinken van een glas water versoepelt u de bloedsomloop.

9. Neem de klachten serieus. Pijn die u ervaart tijdens het werken moet u serieus nemen. Als u dit niet doet kan dit tot verzuim leiden en gaat uw lichaam dit écht protesteren en dat wil natuurlijk niemand.

Is ergonomisch werken verplicht?

De Europese Unie heeft een richtlijn getekend in 1990 dat aangeeft dat het verplicht moet zijn voor werkgevers om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen met betrekking tot ergonomie. (Hier is dit stuk te lezen!) Er wordt daarentegen ook gesteld dat het verplicht is om te blijven ontwikkelen op dit gebied. Hierdoor blijven de gezondheidsrisico’s zo laag mogelijk.