Dit is hoe jij nú je presentatie kunt verbeteren

Presenteren is niet altijd de makkelijkste opgave. Je wilt je publiek boeien, leuk overkomen én tegelijkertijd relevante informatie overbrengen. Althans, dat zou de essentie moeten zijn van een goede presentatie. Je hebt vaak een beperkte tijd om jouw luisteraars te overtuigen en kleine foutjes zorgen er al snel voor dat jouw verhaal in een negatief daglicht terecht komt. Wij geven je vier tips om deze fouten uit jouw presentatie te halen, waardoor jij morgen al een overtuigende en positieve presentatie geeft!

Stop met negativiteit
Presenteren op een podium is geen plaats waar je jouw ongezouten mening over irrelevante zaken kunt wegleggen. Stop daar dan ook mee. Een scherpe opmerking met een goede boodschap kan, maar voer absoluut geen negatief betoog. Veel luisteraars knappen af op negativiteit. Jij luistert zelf toch ook niet graag naar iemands beklag?

Roddels en klachten zijn de grootste boosdoeners in een presentatie. Mensen zijn niet geïnteresseerd in negativiteit én zeker niet over anderen mensen. Maar ook de werkelijkheid verdraaien om je verhaal kracht bij te zetten werkt averechts. Veel luisteraars doen aan realtime fact checking. Dat is in dit mobiele tijdperk ook niet meer zo moeilijk: twee regels in Google invoeren en ze weten of jij liegt of de waarheid spreekt.

Begin niet met een excuus
Komt de zin: “Ik sla dit even over, want ik heb maar 10 minuten de tijd gekregen” je bekend voor? Dit excuus wordt vaak gebruikt bij presentaties en is een mooie reden om wat slides over te slaan. Wat je hier eigenlijk mee doet is de organisatie de schuld geven van jouw gebrekkige voorbereiding. En wat blijkt: de luisteraar prikt hier doorheen. Het is heel makkelijk om vanaf een podium anderen de schuld te geven van jouw tekortkomingen. De informatie voegt vaak niets toe aan jouw verhaal en het beginnen met een excuus komt juist alleen maar onzeker over.

Een presentatie starten met de mededeling dat je ziek bent, of juist een korte voorbereidingstijd hebt gehad, zorgt enkel voor een negatieve verwachting bij de luisteraar. De luisteraar denkt vaak dat het nooit veel kan worden en je begint feitelijk met een streepje achter. Zorg er dus voor dat je veel oefent en de presentatie perfect kunt timen. Een presentatie zonder overbodige excuses komt overtuigender over én voorkomt een negatieve lading aan de presentatie.

Slides met tekst
Met een klassieke PowerPoint is niet veel mis. Je hebt vast te horen gekregen dat het werken met een Prezi of andere creatieve tool dé oplossing is voor presentaties. Is dat waar? Nee, niet altijd. De slides bij jouw presentatie moeten het doel van de presentatie dienen. Een invliegend lettertype of een bewegend plaatje is leuk, maar draagt het ook daadwerkelijk bij aan jouw verhaal?

Ondanks dat PowerPoint het niet de meest creatieve tool is, kan het prima dienen voor het ondersteunen van presentaties. De fout die veel presentatoren maken is om deze slides vol te gooien met tekst. Onthoud: een slide is geen boek. Je hoeft hier niet zoveel mogelijk zinnen weg te zetten om het de luisteraar duidelijk te maken. Sterker nog, in het geval van overbodig veel zinnen focust de luisteraar zich meer op het lezen van de slide dan op jouw verhaal. Een slide moet binnen drie seconden te begrijpen zijn, zodat de luisteraar zich volledig kan focussen op jouw verhaal.

Maar hoe bereik je dit? Maak gebruik van beelden. De uitspraak: 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is dan ook niet voor niets. Uit onderzoek van de Universiteit van Alabama blijkt dat een presentatie met beelden zorgt dat men drie dagen na een presentatie gemiddeld nog 65% van de presentatie heeft onthouden. Dat is meer dan de helft van jouw presentatie. Gaaf toch? Bij een presentatie met alleen tekst en mondelinge toelichting blijkt dit slechts 10% te zijn. Conclusie: laat beelden spreken.

Presenteren doe je met beeld, niet met tekst

Praat niet te snel
Je hoort soms dat sprekers snel praten om de aandacht van de luisteraar te houden en enthousiast over te komen. Maar werkt dit? Nee. Helaas blijkt uit onderzoek dat je met snel praten juist nerveus en onervaren overkomt. Het is belangrijker om de luisteraar het verhaal te laten begrijpen. Bij TEDx adviseren ze dan ook om maximaal 80 tot 100 woorden per minuut te spreken. Gebruik hierbij dan korte zinnen en las regelmatig pauzes in. Deze pauzes zorgen er voor dat de luisteraar de informatie kan verwerken en dat jijzelf even op adem kan komen. Een pauze van 1 à 2 seconde na een zin voelt misschien heel ongemakkelijk, maar zorgt er juist voor dat de luisteraar de tijd heeft om jouw informatie te verwerken. Zo overspoel je ze niet met informatie en blijven zij gefocust op jouw presentatie.

Is het versnellen van het spreektempo dan helemaal verboden? Nee, dat ook weer niet. Wanneer je op bepaalde momenten het spreektempo verhoogt, komt dit enthousiast over. Wanneer je continu het spreektempo hoog houdt, zorgt dit er juist voor dat men denkt dat je onervaren of onzeker bent. Hetzelfde geldt voor de intonatie waarmee je spreekt. Wanneer jij bij enthousiaste momenten je toonhoogte verhoogt, straalt dit enthousiasme uit. Kies deze momenten dan ook selectief, zodat het publiek aan je lippen hangt.

Bron